1. Ontbijt als een keizer
  De verbrandingsmotor moet in gang getrokken worden, anders wordt er geen brandstof - calorieën, dus - verbrand. De volkswijsheid ‘ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar’ bevat dus veel waarheid! Een modelontbijt bestaat uit een mix van proteïnen (eieren, mager vlees zoals kipfilet), koolhydraten (volkorentoast of haver) en gezonde vetten (olijfolie of noten).
 2. Luister naar je honger
  Als je maag grommend om eten vraagt, wel, geef haar dan eten. Systematisch dat signaal negeren en op termijn te weinig eten, verlaagt het toerental van je motor en dus ook de capaciteit om goed calorieën te verbranden. Maar, net zo belangrijk: stop ook meteen met eten als je geen honger meer hebt. Want elke hap (dus calorie) te veel die je lichaam niet meteen gebruikt als energieleverancier, wordt opgeslagen als vet.
 3. Blijf gehydrateerd
  Je lever spoelt overbodige toxische stoffen uit je systeem en zet vet om in energie. Om dat ingewikkelde proces optimaal te houden, heeft het vooral water nodig. Drink er dus genoeg van, of kies voor thee als je het water beu bent (het liefst groene of witte).
 4. Zorg voor gezonde darmen
  Voldoende ‘goede bacteriën’ in je darmen kunnen je spijsverteringssysteem serieus verbeteren. Die goede bacteriën zijn in hun natuurlijke vorm terug te vinden in yoghurt en vooral kefir. Wie er tegenop ziet daar één tot drie porties per dag (de aan- bevolen hoeveelheid) van te eten, kan ook overwegen een goed probioticasupplement in te nemen. Kies wel voor een supplement met minstens vijf miljard levende culturen, anders zal het effect nihil zijn.
 5. Breng wat vuur in je gerechten ...
  Verschillende studies tonen aan dat capsaïcine - de chemische stof die chilipepertjes hun heet, kruidig karakter meegeven - je metabolische motor gedurende maar liefst dertig minuten op toptoerental kan laten draaien, door o.a. je lichaamstemperatuur te verhogen. Een paar vleugjes cayennepeper of paprikapoeder aan bijvoorbeeld wokgerechten en sauzen toevoegen, doet je hongergevoel sneller stoppen, waardoor je dus ook automatisch minder gaat eten: de capsaïcine is zo stimulerend voor je smaakpapillen dat die vlugger een verzadigingssignaal doorsturen.
 6. ... en blus met groene thee
  Uitstekende compagnon bij al die spicy gerechten: groene thee! Drink er een paar koppen per dag van: het zal je metabolisme doen versnellen, zonder dat daar al te veel cafeïne bij komt kijken.
 7. Verjaag alle toxines
  Heel wat nieuwe studies tonen aan dat te veel toxische stoffen in je systeem hebben je schildklierfunctie kan doen vertragen, en op die manier dus ook je stofwisseling. Probeer met een paar eenvoudige middelen giftige stoffen zo efficiënt mogelijk uit je lichaam te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door elke dag een eetlepel psylliumzaadjes in een glas water te mengen en dat zo op te drinken. De hoogwaardige vezels in de psyllium zullen zich verbinden aan de in je bloed rondvliedende toxinen en zullen op die manier je lichaam kunnen verlaten.
 8. Zorg voor voldoende Vitamine D
  In een studie aan de universiteit van Minnesota waarbij 38 mannen en vrouwen met overgewicht werden gevolgd, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat degenen die hoge vitamine D-gehaltes in hun bloed hadden, ook makkelijker calorieën verbrandden en gewicht verloren wanneer ze op een laagcaloriedieet gezet werden.
 9. Ontdek de wonderen van witte thee
  Bestanddelen in witte thee zouden de groei van nieuwe vetcellen tegenhouden en tegelijk bestaande vetcellen makkelijker afbreken, aldus een recent rapport in het Amerikaanse tijdschrift Nutrition & Metabolism. Witte thee bevat weinig cafeïne en net veel antioxidanten, dus je kan het zonder zorgen een hele dag door drinken!
 10. Beweeg (maar doe het slim!)
  Je kan het toerental van je interne verbrandingsmotor ook flink de hoogte in jagen door juist te bewegen. Spierversterkende lichaamsoefeningen (liefst met haltertjes en gewichten) werken prima! Op die manier loop je jezelf alvast naar een paar kilo’s en een kledingmaat minder!

Bron GG