Goede voornemens, allemaal goed en wel. Maar waar je thuis een koelkast vol gezonde voeding en snacks hebt, val je op de werkvloer sneller ten prooi aan suiker en andere zoetigheid. Foodcoach en auteur Sandra Bekkari deelt vijf tips.

Bekkari gelooft niet in strenge diëten, maar houdt vast aan zeven vrij eenvoudige principes zoals daar zijn drink veel water, beweeg veel, ontbijt gezond, eet twee gezonde tussendoortjes, bouw je maaltijden op rond groenten, eet met aandacht en eet superfoods die je niet te ver gaat zoeken, zoals blauwe bessen, aardbeiden of broccoli. Haar Sana-levenswijze illustreert ze met recepten in haar Nooit meer diëten-reeks, waarvan recent het derde deel is verschenen.

De meeste van die principes zijn gemakkelijk vol te houden, tot er wordt getrakteerd op de werkvloer. Er is heel wat karakter nodig om die taart, cake, brownie of ander snoepgoed te weerstaan, en wie toch de wilskracht heeft om te bedanken, moet het vaak nog een tweede of een derde keer herhalen. Maar in plaats van excuses of een imaginaire intolerantie te moeten verzinnen, kunnen we ook gewoon allemaal ons best doen om de traktatiecultuur wat aan te passen.

1. Is het jouw beurt om te trakteren? Geef dan het goede (gezonde) voorbeeld, maar houd het tegelijk simpel door bijvoorbeeld te kiezen voor chocolaatjes met studentenhaver, stelt Bekkari voor. Pure chocolade (alles boven zeventig procent) bevat immers ook gezonde voedingsstoffen, en dit recept is heel gemakkelijk te maken en tegelijk toch eentje waarmee je punten zal scoren.

Advertentie

Chocolaatjes met studentenhaver

Ingrediënten:
100 g pure chocolade (70% cacao)
noten naar keuze, kokos, gepofte quinoa, granola, cranberries... (wat je zelf lekker vindt)

Bereiding:
Smelt de chocolade au bain-marie: doe water in een pot, breng aan de kook en zet op een laag vuur. Doe de chocolade in een kleinere pot en zet die in het warme water terwijl je blijft roeren. Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt.
- Schep de chocolade met een eetlepel op een schaal met bakpapier. Duw de chocolade wat plat met de bolle kant van je lepel. Voeg de noten, het gedroogd fruit... toe en laat hard worden in de koelkast. Bewaar nadien op een koele plaats.

2. Wie echt voor gezond wil gaan, trakteert uiteraard met fruit. De meesten onder ons komen lang niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, dus dat is dan meteen ook een pluspunt. Maar waar een gewone fruitmand wel vaker onaangeroerd blijft staan, is het een uitdaging om het fruit op een leuke manier te presenteren, door fruitbrochettes.

3. En wil je toch voor traditionele cake of koekjes gaan, dan zijn er ook een boel gezonde variaties, bijvoorbeeld op basis van amandelmeel, met veel noten en zaden en gedroogd fruit. Bekkari's favoriet zijn havermoutwafeltjes, die je desgewenst kan serveren met vers fruit.

Vanillewafels met vers fruit

Ingrediënten:
100 g (glutenvrije) havermout
1/2 tl (glutenvrij) bakpoeder
1 ei
175 ml rijstmelk
1 kleine el honing
merg van 1 vanillestokje
kokosolie
vers fruit naar keuze

Bereiding:
- Mix de havermout tot meel in de blender. Giet in een kom en voeg het bakpoeder toe. Splits het ei en voeg de eidooier, de rijstmelk, de honing en de vanille toe aan het havermeel en meng.
- Klop het eiwit op en schep het voorzichtig met een houten lepel door het mengsel.
- Verhit het wafelijzer terwijl je het deeg even laat rusten.
- Smeer het wafelijzer net voor het bakken in met wat kokosolie.
- Bak de wafels en serveer met vers fruit naar keuze.

4. Een van de zeven principes waaraan Bekkari vasthoudt (en met haar vele andere dieetgoeroes) is veel water drinken, maar dat blijft voor velen onder ons een moeilijke opgave. Gepimpt water op basis van vers fruit en verschillende kruiden is meteen iets uitnodigender, bijvoorbeeld op basis van pompelmoes en rozemarijn. Voor een traktatie of feestje kan je ook voor een groter aanbod met verschillende smaken zorgen.

5. Een laatste tip om je gezonde levensstijl ook probleemloos voort te zetten op de werkvloer: spreek af met enkele collega's om afwisselend voor gezonde lunches en/of snacks te zorgen. Zo is het geen opgave om er elke dag aan te denken en valt de verleiding weg door anderen iets ongezond te zien eten.

De boeken van Sandra Bekkari "Nooit meer diëten" zijn bij ons te verkrijgen 23.95€

Bron: de Standaard edm 16.01.2016