Afvallen loop niet altijd van een leien dakje, helaas. Crash-diëten, volledig koolhydraat-arm of andere dingen die je niet kan volhouden zijn klassieke voorbeelden die gegarandeerd leiden tot joJO-effect. Maar daarnaast zijn er nog heel wat dingen die vaak verkeerd gebeuren. Hieronder vind je de Top-7 meest gemaakte fouten tijdens het afvallen – en wat jij hieraan kan doen:

Fout #1: Het tellen van Calorieën

“Hoeveel calorieën mag ik eten?”... is meestal het eerste waar je aan denkt wanneer je wil afvallen of van plan bent om een dieet te gaan volgen, toch.

Fanatiek schrijven we op wat we eten en vooral hoeveel calorieën we per dag binnen krijgen... je herkent dit waarschijnlijk wel. Of je houdt een dagboek bij waarin je noteert wat je als ontbijt, lunch of avondmaal gegeten hebt, en liefst een apart hoekje voor je 'verboden' tussendoortjes...

Het jammere is echter dat dit niet werkt op deze manier. Aanvankelijk val je er misschien wel wat mee af maar dat is meestal van korte duur omdat je dit niet volhoudt en waarschijnlijk te weinig calorieën binnenkrijgt. Het is namelijk onmogelijk om voor een langere periode minder dan 1200 à 1500 calorieën te eten (en ongezond!). Het is hetzelfde als 5 minuten je adem inhouden, ... dat hou je niet vol. 

Hoe gemotiveerd je ook bent, caloriearm eten werkt niet en zal je nooit helpen om op een permanente manier af te vallen. Wél kan het noteren van je voeding je helpen je bewust te worden van wat je eet en drinkt en met behulp van onze voedingscoaches kunnen we zo kijken hoe we voor jou een ideale aanpassing kunnen doen aan jou voedingspatroon zodat je dit ook makkelijk kan volhouden zonder het gevoel te hebben dat je op dieet bent.

Fout #2: Vetarm eten

De boekjes en dieetgoeroes vertellen je dan dat je vooral vetarm moet eten. Want vetten zorgen ervoor dat je bijkomt, dat je cholesterol krijgt, je aders dicht slibben en je waarschijnlijk een hartinfarct gaat krijgen. Want één gram vet bevat minstens 8 à 9 calorieën en is dus een absolute dikmaker. Het vet dat je al etend binnenspeelt wordt direct opgeslagen als lichaamsvet.

Mis!

Het lijkt redelijk logisch, en dat is juist het gevaarlijke hieraan. Vet op zich is absoluut geen dikmaker, beter nog... vet is één van de beste hulpmiddelen om juist die slanke lijn te bekomen die je al altijd gewild hebt. Vet bevat dan wel 9 calorieën per gram, maar het ontregelt (in tegenstelling tot 'slechte' koolhydraten) je stofwisseling niet.

Anders gezegd zal je dus veel minder eten van een maaltijd met voldoende vetten (en zonder 'slechte' koolhydraten)  dan van een vetarme koolhydraat-rijke maaltijd. Je hebt dus sneller een 'vol' gevoel waardoor je minder eet.  Vetarme gerechten hebben bovendien weinig smaak, vandaar dat de fabrikanten er een hoop suiker bij doen zodat het toch weer een beetje smaakt.

En,... als er één echte dikmaker is, dan is het wel suiker! Dus vergeet vetarm eten maar ga hier op een verstandige manier mee om. Tegenwoordig hebben we allerhande gezondere keuze in vetten.

Fout #3: Cardio...

Nagenoeg ieder gezondheidsmagazine heeft wel enkele artikels over het heil van cardio, joggen, etc... Cardio is de remedie tegen allerlei ziektes, hartinfarcten etc. Het versnelt namelijk je hartslag (cardio), is super gezond en je hart en bloedvatenstelsel zullen er alleen maar beter van worden.

Wanneer je wilt afslanken zou ik cardio echter niet aanbevelen en wel om volgende redenen: 

  1. Tijdens de cardio maakt je lichaam het stress hormoon cortisol aan. Hoe langer je bezig bent, hoe meer cortisol.  En, een hoog cortisol gehalte zorgt ervoor dat je vetverbranding stopt!
  2. Je gewrichten verslijten... Zeker als je een hoop extra kilo's mee moet nemen...
  3. Door lang aan cardio te doen daalt je bloedsuikerspiegel. Gevolg is dat je bloedsuikerspiegel zo laag wordt dat je lichaam deze snel weer op pijl wilt hebben. Dus je lichaam vraagt om suiker, hetgeen verklaart waarom je na cardio meestal zin hebt in iets zoets. Herkenbaar? 
    En al de moeite die je dus net gedaan hebt met je cardio gaat verloren op het moment dat je die reep of frisdrank naar binnen speelt.
  4. Uiteraard is sporten is gezond, maar met  intensieve spieroefeningen in Infraroodcabines bij Just U zal u veel doeltreffender en plaatselijk op de zones die u wenst het resultaat bekomen. Bovendien staan onze coaches klaar voor uw persoonlijke begeleiding en staan uw persoonlijke doelen en wensen als het motto "JUST HAPPY" bij ons centraal.

Cardio training resulteert voor de meesten van ons dus in het omgekeerde effect. 

Fout #4: Light producten

Halleluja!  "Go Light" voor je lijn en gezondheid... zo is het toch?

Net het omgekeerde is waar en, zoals ik dagelijks aan onze mensen meegeef, zijn light producten meestal nog ongezonder dan de normale versie van dat product. Waarom? Vergelijk eens een pot mayonaise met de light variant... deze laatste bevat minstens 200% meer suiker en andere ongecontroleerde smaak-en zoetstoffen, want door het vet eruit te halen zou het veel minder smaak hebben. Zonder die extra suiker en smaakstoffen zou niemand het nog kopen.

Deze smaakstoffen zijn op zich nog slechter dan suiker en uiteraard ongezonder dan vet (want de meeste soorten vet zijn niet ongezond zoals je hierboven al hebt kunnen lezen).

Fout #5: 'Slechte' Koolhydraten eten

Bij Just leer je het onderscheid tussen 'slechte' en 'goede' koolhydraten. Koolhydraten op zich zijn geen probleem, de 'slechte' koolhydraten dien je te beperken en te weten wanneer en in welke combinatie je deze kan eten, want het zijn deze die voor vetopslag zorgen.

Het is één van de voornaamste redenen dat je mogelijk te zwaar bent en last hebt van het JOJO-effect.  'Slechte' koolhydraten vind je onder andere in brood, aardappels, rijst, pasta, noedels, crackers, beschuit, Brinta en cornflakes. Deze 'slechte' koolhydraten worden in je lichaam razendsnel afgebroken tot (enkelvoudige) suikers en die suikers zorgen ervoor dat je bloedsuiker spiegel stijgt. Vervolgens maakt je lichaam insuline aan, hetgeen ervoor zorgt dat de suikers weer uit je bloed verdwijnen en op die manier krijg je dus een 'suiker crash'.

Tot slot zorgt deze 'suiker crash' ervoor dat je weer honger krijgt, terwijl je wel net een hoop calorieën hebt binnen gespeeld. Wanneer je lichaam deze cyclus al te vaak maakt, geraakt je stofwisseling ontregeld en spreekt men van een insuline resistente stofwisseling. 

Zulk een stofwisseling veroorzaakt overgewicht, JOJO-effect, diabetes 2 etc. Daarom dien je dus op een correcte manier leren omgaan met 'slechte' koolhydraten en ze trachten te verminderen, zeker tijdens je initiële afslankfase. Goed onderscheid kunnen maken tussen 'goede' en 'slechte' koolhydraten is dus belangrijk, want een evenwichtig dieet heeft koolhydraten nodig. Je dient alleen te weten welke en wanneer je ze best eet.

Fout #6: Een strikt dieet volgen

De gemiddelde afslanker heeft gemiddeld al 5 of 6 verschillende diëten gevolgd. En toch zit je nog steeds met overgewicht en JOJO-effect want... een strikt dieet volgen hou je niet vol en zodra je weer terug normaal begint te eten komen die kilo's er weer aan (en meestal krijg je er nog enkele kilo's extra bij als 'bedankje' voor al je zware inspanningen.

Gelijk welk dieet; of het nu calorieën bijhouden is, eiwit-shakes drinken ipv. normale maaltijden, eten als een oermens, nooit nog koolhydraten eten, absurde eetregels, etc. ... vroeg of laat geef je het op en blijf je zitten met een ontregeld metabolisme. 

Bij Just U ontdek je dan ook dat het gaat om een actieve en gezonde levensstijl aan te leren die bij jou past, 2x/week je work-out met ontspanning in onze Spa Jet cocoon en voedingsadvies met tips die je lekker vindt en die je op 'automatische piloot' blijft doen zonder dat je het gevoel hebt dat je aan het lijnen bent. 

Fout #7: “... Morgen begin ik”

Laatste en waarschijnlijk belangrijkste punt... het eeuwig uitstellen...

Je wil wel beginnen maar het komt nu even niet goed uit want... je hebt een feestje volgende week, je verjaardag komt eraan, je vertrekt binnenkort op vakantie,... er is altijd wel een reden te bedenken waarom het vandaag niet 'het juiste moment' is. Herkenbaar?

Maar laat me je een geheimpje verklappen, er komt nooit een “juist moment”. De waarheid is dat het geen rol speelt welke dag of maand het is....en het speelt geen rol welke periode van het jaar het is.....omdat het idioot is om te wachten op een welbepaalde dag of maand om slank te worden.

Waarom zou je te zwaar willen blijven tot een bepaalde "maand" of "periode van het jaar"?

Maak daarom vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende lichaamsanalyse en wij stellen graag jou persoonlijke advieskuur op en laten jou graag kennis maken met Just U!

Tot snel, want  jij verdient het om JUST HAPPY te zijn!