Het ontbijt is het moment waarop je lichaam voltankt met goede energie om de dag te starten. Als je van ontbijten een dagelijkse gewoonte maakt, zal je merken dat je ook tijdens de dag gezondere keuzes zal maken. Ideaal is om binnen een uur na het opstaan te ontbijten.

Wanneer je ontbijt uit witte boterhammen met choco of gesuikerde ontbijtgranen bestaat, zal je heel snel opnieuw honger hebben. Deze voedingsmiddelen zijn arm aan vezels en rijk aan snelle suikers, die de bloedsuiker snel doen stijgen, maar al even weer doen dalen, waardoor we binnen de kortste keren onweerstaanbare drang naar zoetigheden krijgen.

HOUD JE BLOEDSUIKERSPIEGEL ZO VEEL MOGELIJK IN BALANS

- Na het eten van snelle suikers schiet de bloedsuikerspiegel pijlsnel naar boven, je krijgt een energiestoot en voelt je even goed.

– De pancreas geeft een insulinestoot waardoor de glucose uit het bloed snel naar de cellen wordt getransporteerd.

– Je bloedsuikerspiegel daalt te snel. Je voelt je slap en prikkelbaar en hebt de neiging om opnieuw naar snelle suikers te grijpen.

BROOD?

De meeste mensen eten heel veel tarwe, niet alleen in brood(jes) maar ook in pasta, couscous, pannenkoeken, koekjes,… Tarwe is een sterk bewerkte graansoort die veel gluten bevat en aan de meeste broden worden nog eens extra gluten en broodverbeteraars toegevoegd.

Probeer veel te variëren en niet 's ochtends boterhammen te eten, 's middags een broodje en 's avonds spagetti. Op die manier eet je de hele dag door het zefde: tarwe!

 

Kies voor volkoren, rogge of volkoren spelt. Spelt is niet glutenvrij, maa de gluten zouden een andere structuur hebben dan tarwegluten waardoor ze minder spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het bevat ook meer mineralen dan tarwe, deze worden beter opgenomen en spelt geeft ook een langer voldaan gevoel!

LET OP! Dat het om puur spelt brood gaat. De meeste broden zij namelijk een mix van tarwe met een klein beetje spelt.

 

MELK GOED VOOR ELK?

Over melk bestaan veel tegenstrijdige studies en opvattingen. Onze ervaring zegt om de consumptie van koemelk te beperken. De melksuiker (lactose) in koemelk veroorzaakt bij veel mensen spijsverteringsklachten en intoleranties. Kies liever voor gefermenteerde zuivelproducten zoals natuuryochurt of kefir. Of variëer met alternatieven zoals soja-, hazelnoot-, amandel-, rijstmelk, etc.