Vegarecept: Roerbakschotel

Vegarecept: Roerbakschotel

Eet je wel eens tofu? Probeer het eens in het vegarecept van vandaag! Een heerlijke roerbakschotel met spitskool, gekruide tofureepjes en noedels:

Spinaziesalade met kip en nectarine

Spinaziesalade met kip en nectarine

Spinaziesalade met kip, nectarines en pecannoten

Lunch, 2 personen

 

Ingrediënten:

  • 200 gram gewassen spinazie
  • 200 gram kipfilet (broodbeleg in reepjes gesneden)
  • 2 nectarines
  • 2 el pecannoten grofgehakt (20 gr.)
  • 2 lente-uitjes
  • 100 ml citroensap
  • 15 ml olijfolie
  • peper

 

Bereiding:

  • Verdeel de spinazie over 2 borden.
  • Snijd de nectarines in plakjes en verspreid ze over de spinazie. 
  • Verdeel ook de reepjes kipfilet hierover. 
  • Mix de olijfolie met het limoensap en wat peper en bedruppel je salade hiermee.
  • Bestrooi met de pecannoten en de in ringetjes gesneden lente-ui.

 

Voedingswaarde*: 

Bevat per persoon 22,6 g eiwit, 17,4 g koolhydraten, 19,5 g vet (waarvan 3,2 g verzadigd vet), 4 g vezel, 2,1 g zout, 358 kcal. 

Haring en bietjes salade

Haring en bietjes salade

Haring bietjes salade

Lunch, 1 persoon

 

Ingrediënten:

  • 300 gram gekookte bietjes in blokjes
  • 2 augurken in blokjes
  • 1 haring in stukjes gesneden
  • 1 halve ui in heel dunne reepjes gesneden
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 eetlepels (30 ml) fritessaus light (bv. fritessaus 5% vet Remia)
  • grof gemalen zwarte peper

Bereiding:

  • Klop de azijn met de mayonaise en 1 eetlepel water tot een dressing.
  • Doe de bietjes, ui, haring en augurk in een kom en hussel door elkaar.
  • Roer de dressing hier doorheen samen met de peper en klaar is je salade.

 

Voedingswaarde*: 

Bevat per persoon 17 g eiwit, 22,9 g koolhydraten, 9 g vet (waarvan 1,9 g verzadigd vet), 9,9 g vezel, 3,3 g zout, 266 kcal. 

 

Tip:

Een geroosterde volkoren boterham of een plak roggebrood smaakt hier goed bij. Het is lekker om wat blaadjes kropsla of ijsbergsla over je bord te verdelen en hierop de salade te serveren.

Salade 4 lunch

Salade 4 lunch

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Vervang dan deze week je boterhammen bij de lunch voor een salade. Lunchen met salade zorgt al snel voor meer variatie en het draagt bij aan het eten van voldoende groente en vezels.

Deze week delen we iedere ochtend ons Salad4Lunch recept. Kijk of je deze in de dagen erna kunt maken. Zo bouw je aan een nieuwe lunchroutine.

Fruitwater eengezonde dorstlesser

Fruitwater eengezonde dorstlesser

Fruitwater, ook wel infused water, is water met een smaakje. Dat smaakje voeg je toe door middel van fruit, groenten en kruiden. Het is een simpele manier om een gezonder dorstlesser te maken, die nauwelijks calorieën bevat.

Volkorenbroodje met cottagecheese en sinaasappelmarmelade

Volkorenbroodje met cottagecheese en sinaasappelmarmelade

Ingrediënten:

  • 1 volkorenbroodje
  • 2 eetlepels cottage cheese
  • 1 eetlepel sinaasappelmarmelade
  • 5 hazelnoten

 

Bereiding:

  • Rooster de hazelnoten kort in een hete koekenpan zonder toegevoegde olie en laat ze afkoelen op een bord.
  • Snijd het volkorenbroodje doormidden.
  • Beleg iedere helft van het broodje met 1 eetlepel cottage cheese en een halve eetlepel sinaasapplemarmelade
  • Hak de noten in kleine stukjes en bestrooi de broodjes ermee.

 

Voedingswaarde*:

Bevat per portie 11 g eiwit, 54 g koolhydraten, 6 g vet (waarvan 1 g verzadigd vet), 6 g vezel, 1 g zout, 330 kcal. 

Tip

Ben je niet zo'n fan van marmelade? Gebruik dan abrikozenjam als vervanger.

Wat is gezond en lekker beleg?

Wat is gezond en lekker beleg?

Beleg voor op brood bestaat in honderden soorten en maten. Hieronder geven we tips om gezonder te kiezen voor op je boterham, cracker of broodje. En welk beleg staat in de Schijf van Vijf en welke soorten niet? Het is sowieso goed om te variëren in beleg. Dat is lekker en je krijgt steeds andere voedingsstoffen binnen.